Recept - Ketelkoeken

Responsen ยท 2464 Bekeken

Met de komst van In den Swarte Kat hebben wij er niet alleen een prachtig supermarktje bij gekregen, maar ook een nieuwe signature snack. Om de hobby betaalbaar te houden hebben wij voor jullie het recept geregeld. Bak samen met de spookpoes een berg ketelkoeken thuis en laat al je medebew

Met de komst van In den Swarte Kat hebben wij er niet alleen een prachtig supermarktje bij gekregen, maar ook een nieuwe signature snack. Om de hobby betaalbaar te houden hebben wij voor jullie het recept geregeld. Bak samen met de spookpoes een berg ketelkoeken thuis en laat al je medebewoners genieten van deze vervloekte lekkernij.

Ingredinten

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel

  • 60 gram cranberries

  • 65 gram rozijnen of krenten

  • 50 gram witte suiker

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 7 gram kaneel of speculaaskruiden

  • 3 eieren (medium)

  • 300 ml lauwe melk

  • 1 snufje zout

  • 60 gram roomboter

  • 1 blokje roomboter voor het invetten van de vorm

  • 1 eetlepel citroenrasp

Materialen

  • Grote beslagkom

  • Garde

  • Weegschaal

  • Grote pan

  • Maatbeker

  • Satprikker

  • Vuurvast schaaltje/bordje

  • Presenteerbord/plateau

  • Tulbandvormpjes

  1. Pak de grote beslagkom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, de witte suiker, de 2 zakjes vanillesuiker en de kaneel in. Maak alvast een kuiltje in het midden.

  1. Breek alle drie de eieren en doe deze in het kuiltje. Giet hier de lauwe melk bij. Pak je garde en klopt het mengsel op totdat je een glad beslag hebt.

  1. Snijd de 60 gram roomboter in kleine blokjes en voeg deze samen met een snufje zout toe aan je beslag. Rasp 1 eetlepel citroenrasp of gebruik 1 eetlepel kant en klaren citroenrasp. Voeg ook dit toe aan je beslag. Zorg dat je dit goed kneedt en voeg tot slot je rozijnen of krenten en de cranberries toe.

  1. Neem je losse blokje roomboter en vet je bakvorm in. Bestrooi deze daarna met een dun laagje suiker.

  1. Pak je grote pan en leg hier een vuurvast schaaltje of bordje in. Zet hier vervolgens je bakvorm op. Zorg dat je de bakvorm afdekt met een bord. Vul de pan met water tot ongeveer 2 centimeter onder de bovenkant van je bakvorm. Let op dat het water ook tijdens het koken hier niet bovenuit komt.

  1. Breng het water aan de kook en laat het water zachtjes koken. Als er veel water verdampt kan je extra water toevoegen zodat de pan niet droog kookt.

  1. De ketelkoek zal in ongeveer 1,5 klaar zijn. Test af en toe met een satprikker of de ketelkoek al klaar is. Prik voorzichtig met satprikker in je beslag. Komt deze er schoon uit? Dan is je ketelkoek klaar. Haal de bakvorm uit de pan en laat de ketelkoek in de bakvorm minimaal 20 minuten afkoelen.

  1. Gebruik een bord of presentatieschaal en gebruik deze om je ketelkoek uit de vorm te halen. Doe dit door het bord of de presentatieschaal op je bakvorm te leggen en dit geheel in een keer om te draaien.

  1. Presenteer de ketelkoek met een beetje suiker en een snufje kaneel of speculaaskruiden.

Responsen